OBAVIJESTI

 Poštovani roditelji,

Želimo vas informirati da naš vrtić sudjeluje u realizaciji znanstvenog projekta Hrvatske zaklade za znanost „Modeli odgovora na odgojno-obrazovne potrebe djece izložene riziku socijalne isključenosti u ustanovama RiPOO“.

Sve detalje o projektu možete pročitati u dijelu PROGRAMI - PROJEKTI


 
OBAVIJEST O PRIMLJENIM DONACIJAMA U 2020. GODINI

Zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas da smo krajem 2020. godine primili donaciju u visini 7.500,00 kn za opremanje skupine za djecu s motoričkim teškoćama.
Od srca zahvaljujemo Končar D&ST-u (Distributivni i specijalni transformatori d.d.)!

 
Dragi roditelji,

 

Iza nas je poprilično turbulentno razdoblje obilježeno strašnim potresom, koji je, nažalost, neke pogodio u tolikoj mjeri, da će trebati još dugo kako bi se vratili normalnom životu.

Govorimo o ljudima koji su izgubili svoje domove, a neki, što je još strašnije, i svoje bližnje, i kojima je u ovom trenutku, ali i u vremenu koje slijedi, potrebna svaka vrsta pomoći.

Odlučili smo kako i mi na neki način želimo sudjelovati, pa vas ovom prilikom pozivamo da nam se, ukoliko to želite i možete, pridružite u inicijativi dječjeg vrtića „Potočnica“ nazvanoj "Djeca djeci".

 

Stupili smo u kontakt s dječjim vrtićima iz Gline i Petrinje (Dječji vrtić „Bubamara“ & Dječji vrtić „Petrinjčica“) i odlučili kako ćemo, sukladno realnim potrebama djece spomenutih vrtića, prikupljati – pelene, mokre maramice i dječju hranu.

Naša zajednička akcija provest će se u tjednu od 18. do 22. siječnja 2021., pa pozivamo sve one koji žele i mogu, da u prostoriju za sastanke (Prometal) donesu ranije spomenute artikle.

Po završetku akcije obavijestit ćemo vas o ishodu iste.

 

Hvala vam na razumijevanju i želimo vam miran vikend i dane koji slijede!

 

Vaša Potočnica

 Poštovani roditelji/skbnici,

obzirom na trenutno propisane epidemiološke mjere, bolovanja i zamjene u našem vrtiću, u periodu od 7.12.2020. do 11.1.2020. neće biti individualnih vježbi s logopedinjom, rehabilitatoricom i psihologinjom.

Vaša PotočnicaDragi roditelji/skrbnici,

u namjeri da budemo što dostupniji za dogovore i razgovore u trenutnoj situaciji u kojoj je ograničeno okupljanje i susreti "uživo", Vrtić je psihologinji i logopedinji nabavio broj telefona na koji ih direktno možete dobiti. Taj broj je: 095 612 19 87. Uz taj telefonski broj, možete ih kontaktirati putem njihovih e-mailova navedenih u kontaktima. Poštovani roditelji/skrbnici,

od 7.rujna (ponedjeljak) imamo novu organizaciju ulazaka/izlazaka za pojedine skupine. Organizacija je napravljena sukladno Uputana HZJZ-a i ostalim smjernicama koje su za Ustanove ranog i predškolskog odgoja RH donijele naše nadležne institucije Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i Gradski ured za obrazovanje

Obavijest o novoj organizaciji smo poslali na vaše e-mail adrese, no ukoliko istu niste dobili možete ju pročitati i OVDJE

 

Vaša PotočnicaPoštovani roditelji/skrbnici, 

 

u utorak, 1.9.2020. počinja nova pedagoška godina. Naš vrtić je otvoren za svu djecu, uz pridržavanje mjera i preporuka HZJZ-a. 

Na ulazu je dezinfekcijska barijera za obuću i dezinfekcijsko sredstvo za ruke (za odrasle). 

Samo jedan roditelj/skrbnik može dovesti dijete u vrtić. Također, roditelje/skrbnike molimo da u vrtić ulaze s maskama. 

Kolica, bicikle, romobile i ostala vozila molimo da ostavite izvan vrtića. 

U garderobama soba dnevnog boravka naći ćete mjesto na kojem će vaše dijete odložiti jaknu, cipelice, papučice i sve ostale stvari koje bi mu mogle zatrebati tijekom boravka u vrtiću. Ukoliko ne znate u koju skupinu dijete ide od 1.9., molimo vas da nazovete tajništvo vrtića za informacije - broj 01 3096 438


Veselimo se novoj pedagoškoj godini, dolasku djece u vrtić i zajedničkim druženjima


Roditelji novoupisane djece jasličkog uzrasta sve relevantne informacije za prvi dolazak djeteta u vrtić mogu pročitati OVDJE, a naša psihologinja
 pripremila je i tekst "U vrtić s osmijehom."

 Vaša Potočnica
 

 
 
Upute za roditelje vezane uz ponovno kretanje djece u jaslice i vrtić

 
Ponovno kretanje u vrtić obzirom na još uvijek postojeću pandemiju i nedavno iskustvo potresa, nova je situacija za sve nas, te zahtijeva prilagodbu i odraslih i djece.
Izmijenjeni uvjeti boravka u jaslicama/vrtiću kod neke će djece izazvati nelagodu i tjeskobu, stoga ih je važno na te  promjene pripremiti. Za dijete je od velike važnosti da unaprijed zna što će se i kako tijekom dolaska i boravka u odgojnoj skupini odvijati, jer mu to daje osjećaj kontrole i sigurnosti. Važno je i potruditi se da u idućem, za većinu roditelja i djece stresnom periodu, bude što manje promjena uveć uhodanog ritma dana. I što je najvažnije, potrebno je imati na umu da je za djecu uvijek, pa i tijekom korone i nedavnog potresa, najvažnije da se osjećaju voljeno i sigurno. Budući da imaju odlične „senzore“ za osjećaje svojih bližnjih, razumijevanje situacije u smislu doživljaja zastičenosti i sigurnosti primarno baziraju na iščitavanj signala koje dobijaju od njih. Stoga su načini nošenja nas odraslih s trenutačnim izazovima od velike važnosti.   

 


Imajući sve ovo u vidu nemojte zaboraviti:

 • objasniti djetetu tko će ga voditi i tko će doći po njega u vrtić
 • opisati mu način opraštanja ispred vrtića
 • reći koja će ga odgojiteljica dočekati (ukoliko nije njegova, reći ime, najvjerojatnije je ono poznaje jer smo o tome vodili računa prilikom spajanja skupina)
 • upoznati s činjenicom da će u skupini biti manje djece nego inače
 • reći u kojoj će sobi boraviti, jer ako to nije njegova soba, spriječit ćete eventualnu nelagodu od novog prostora
 • podsjetiti na važnost pravilnog pranja ruku, kihanja i kašljanja u lakat, ne dodirivanja nosa očiju i usta, brisanja nosa i bacanja maramice u koš, ne stavljanja igračaka u usta...
 • stariju djecu podučiti o fizičkoj distanci
 • objasniti da neko vrijeme neće moći nositi igračke u vrtić
 • objasniti da će svako jutro mjeriti temperaturu, te pokušajte to pretvoriti u veseo jutarnji ritual
 • reći da će neke tete u vrtiću imati maske

 

 
Ako i osjećate strah i tjeskobu zbog odvajanja, pokušajte kod djeteta potakanuti pozitivno uzbuđenje zbog ponovnog dolaska u vrtić. Podsjetite ga da će vidjeti prijatelje i tete, te se ponovno igrati igara i s igračkama kojih se zaželjelo.  Potaknite ga da u vrtiću ispriča kako ste se zabavljali kod kuće, koje je možda nove vještine steklo, priče čulo, igre naučilo...
Kad razgovarate s djetetom naglašavajte što može činiti, a ne što mu je sad uskraćeno.
Sve će to doprinijeti da svi zajedno ovo „novo-normalno“ lakše integriramo u svakodnevni život.  
 
Međutim i pored sveg truda odraslih, neka će djeca reagirati ponašanjima koja nas mogu zabrinuti, a zapravo su normalna reakcija na nenormalnu situaciju.
 
Moguće reakcije djece:

 • teškoće kod odvajanja od roditelja pri dolasku u vrtić
 • ponovno ili jače vezivanje za omiljene igračke (prijelazne objekte)
 • pojačana potreba za pažnjom i fizičkim kontaktom nakon povratka iz vrtića
 • anksioznost vezana uz zdravlje i sigurnost njih samih i bliskih osoba (pri tom ih ne treba razuvjeravati da je strah neopravdan, već se potruditi vratiti im osjećaj sigurnosti)
 • teškoće uspavljivanja i noćni strahovi
 • promjene apetita
 • vraćanje na ponašanja karakteristična za mlađu dob
 • pojačan motorički nemir
 • neraspoloženje, ljutnja, plačljivost, svadljivost, agresivnost
 • preosjetljivost na jake zvukove

 


Funkcija ovih ponašanja je da obratimo opažnju na emocije i doživljaje djece te im budemo podrška u savladavanju trenutačno za njih prezahtjevne situacije.
 
Najbolja prevencija, ali i reakcija na eventulne promjene u ponašanju djece je uvažavanje njihovih osjećaja, poticanje da ih izraze kroz razgovor, crtež ili igru, te pomoć u ponovnom uspostavljanju emocionalne ravnoteže i osjećaja sigurnosti. To ćemo najbolje postići odvojivši više vremena za zajedničku igru, pružajući im nježnost i razumijevanje, trudeći se vratiti stare ili uspostaviti nove rutine, te postavljajući jasne granice.


 

 


 


Dragi roditelji,

primili smo upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o sprječavanju i suzbijanju epidemije COVID-19 za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te osnovnoškolske ustanove u kojima je osigurana mogućnost zbrinjavanja djece rane i predškolske dobi te učenika koji pohađaju razrednu nastavu. Boravak u vrtićima i školama potencijalno može predstavljati veći rizik za zarazu djece COVID-19 nego je to obiteljski dom odnosno kućanstvo, posebno ako su ukućani ukljkučeni u takav tip dnevnih obaveza da mogu dosljedno izbjegavati situacije povećanog rizika za zarazu. 


Upute možete detaljno pročitati OVDJE


Dragi roditelji,

molimo Vas, pratite i teme o kojima pišemo u KUTIĆ ZA VELIKE - Savjeti stručnjaka te Podrška u vrijeme izvanredne situacije. Hvala!
Ispiši stranicu