Jeste li znali?

BALON

Da balon osim za igru može poslužiti kao pravi „detektiv“, kada i kako su izumljene prve dječje pelene i čemu sve mogu služiti štapići od sladoleda ili gumice za brisanje?!

Držite svoje dijete „na oku“

Jeftini baloni punjeni helijem koji se prodaju u mnogim trgovačkim centrima, mogu poslužiti još nečemu osim razonodi vaših najmlađih; mogu se pokazati neprocjenjivim pomagalom pri pronalaženju djeteta ako ono odluta među gomilu ljudi. Čak i ako brižno pazite na svoju djecu, prilikom odlaska u kupovinu u veliki trgovački centar, za svaki slučaj, djetetu zavežite jedan takav balon oko zapešća.

Napravite pozivnice za dječju zabavu

Napušite balon (po mogućnosti pumpom zbog higijene). Čvrsto držite kraj balona, ali nemojte ga zavezati. Neizbrisivim markerom jarke boje na balonu ispišite vrijeme i mjesto zabave. Pričekajte dok se poruka ne osuši, pa ispušite balon. Stavite ga u omotnicu i pošaljite po jedan svakom gostu. Kad gosti prime pozivnicu, morat će napuhati balon da bi mogli pročitati poruku.

DJEČJE ULJE

Odlijepite flaster

Kad djetetu skidate flaster, da biste posve uklonili, ili barem ublažili bol i moguće suze, najprije nanesite malo dječjega ulja odozgo na samoljepive dijelove te oko rubova. Kad vidite da je flaster popustio, pustite neka ga dijete samo odlijepi da bi prebrodilo strah. Ovaj trik preporučamo i starijima koji imaju osjetljivu kožu.

GUMICE ZA BRISANJE

Očistite tragove voštanih bojica

Vaš se najmlađi član obitelji dohvatio voštanih bojica i svoje umjetničke sklonosti prenio na zidove umjesto na papir. Pokušali ste sve da uklonite tragove bojica, ali ne i gumicu za brisanje. Lagano istrljajte tragove voštanih bojica da bi zidovi bili ponovo čisti.

Uklonite tragove ljepila od naljepnica

Kad s novog okvira za slike odlijepite naljepnicu s cijenom i uočite da su iza nje ostali ružni tragovi ljepila, istrljajte ih gumicom za brisanje i začas će nestati.

OLOVKE

Ukrasite okvir za slike

Napravite okvir za dječje slike. Zalijepite dvije nove i uredno zašiljene olovke u boji po dužini na okvir za slike. Šiljenjem skratite još dvije olovke u boji da biste ih mogli zalijepiti u po širini okvira.

Olakšajte ulazak novog ključa u bravu

Ako ste upravo dali napraviti ključ za vrata vašeg stana, ali ključ nikako ne ulazi u bravu, natrljajte zupce ključa vrškom olovke. Grafitna prašina olakšat će ulazak ključa u bravu.

PELENE

Jeste li ZNALI?

Majka je ta koja je izumila pelene za jednokratnu upotrebu. U potrazi za alternativom za uprljane i nepraktične krpene pelene, Marion Donovan najprije je stvorila plastičnu zaštitu za pelene. Prvu je zaštitu za pelenu napravila od zavjese za tuširanje, a kasnije od padobranskog platna. Proizvođači nisu bili zainteresirani, međutim kad je osnovala vlastitu tvrtku i 1949. pustila svoj proizvod u prodaju u poznatoj robnoj kući Sax Fifth Avenue u New Yorku, bio je to pravi hit. Marion Donovan je ubrzo dodala i upijajući materijal za jednokratnu upotrebu i tako je nastala prva pelena za jednokratnu upotrebu, a 1951. godine prodala je svoju tvrtku za milijun dolara.

Spriječite gubitak vlage iz lončanica

Prije no što posadite biljku, stavite čistu pelenu za jednokratnu upotrebu na dno cvjetnjaka, tako da upijajuća strana bude okrenuta prema gore. Pelena će upiti vodu, koja bi inače iscurila na dno, i tako spriječiti prebrzo sušenje biljke. Bilju nećete morati tako često zalijevati.

VREĆICE ZA ZAMIRZIVAČ

(OBIČNE I SA ZATVARAČEM)

Napravite vlažne bebi maramice

Imate dvije mogućnosti; kupiti skupe bebi maramice ili kupiti velik paket jeftinih i nadati se da se neće isušiti prije no što ih upotrijebite. Međutim, zašto ne biste sami napravili potrebnu količinu vlažnih maramica i tako uštedjeli novac? U plastičnu vrećicu sa zatvaračem stavite mekane papirnate ubruse i dodajte im mješavinu od 1 žlice blagog antibakterijskog sapuna,

1 žličicu dječjeg ulja i 75 ml vode. Ubrusima dodajte tek toliko mješavine da budu vlažni, a ne natopljeni.

Uposlite male pomagače u pečenju kolača

U kuhinji je pomoć uvijek dobrodošla ma koliko ona mala bila. A da bi mali pomagači uistinu bili od pomoći prije no što se s vama prihvate pečenja kolača, navucite im na ruke male plastične vrećice pa brašna i tijesta neće biti baš po čitavoj kuhinji.

ŠTAPIĆI OD SLADOLEDA

Naučite djecu pisati slova

Štapići od sladoleda idealni su za nanošenje boja, ili kao zabavno pomagalo u učenju pisanja slova; dopustite da mališani vježbaju ispisivati slova u tučenom slatkom vrhnju ili u pjeni za brijanje.

Napravite ražnjiće za djecu

Djeci je obrok zabavniji ako se najprije mogu poigrati njime, što roditelji izbirljivih mališana već dobro znaju. Štapići od sladoleda uvijek mogu poslužiti kao dobar trik kako privoliti dijete da pojede pripremljen obrok. Na štapiće nabodite zalogaje kobasice, piletine, ananasa, dinje, sitne rajčice ili slično. Ili djetetu dajte štapić da bi samo na kruh namazalo si, maslac ili džem.

Uživajte u jednostavnim, korisnim i zabavnim informacijama!


Ispiši stranicu